top of page
Pink Sugar

Historik

Det var så det började

I början av 1970-talet kom jag i kontakt med flera trevliga mopsar och då framförallt en tik som Gunilla Odenfeldt, Kennel Odenhill, hade gjorde ett charmigt intryck. Gunilla lovade höra av sig när en gul tikvalp fanns.
Och 1977 kom så min första mops Pet Pudding ”Ärtan”. Hon var efter en av Harriet Svenssons, Kennel Humlans, engelska importer. Ärtan vann ett par cert men blev aldrig champion. Hon parades också flera gånger utan att bli dräktig.

En ny gul tik införskaffades då från Kennel Humlan - Humlans Muroshima Murikovert ”Bönan”. Bönan fick tyvärr bettfel och tungan hängde snett. Hon fick naturligtvis inga valpar men levde hos mig tills hon blev 12 år.

Slumpen

En av de viktigaste hundarna kom av en slump in i mitt mopsliv. Två gula mopsar lämnades in på min arbetsplats Veterinärhögskolan i Uppsala för avlivning (ägaren var allergisk). Göthe, min dåvarande pojkvän, skötte den tråkiga delen med avlivningar. Han kom in till mig och berättade om de två mopsarna, mor och son, som han just gett en lugnande spruta. Snabbt gick jag in till hundarna och såg en rejäl gul hane i 2-3 års åldern som höll på att bli trött av den lugnande sprutan. Tanken blev då genast att varför ska denna hund avlivas?  Den lugnande sprutan hade varit ”som till en schäfer” men han bråkade vid injektionen och fick inte i sig allt… 

Intensivvård påbörjades med chockbehandling, dropp, värmedyna och framförallt försökte vi nå ägarna (ett ombud hade lämnat in hundarna). De var först inte glada att Higgins levde men när de förstod att vi ville ta hand om honom fick vi mot ersättning för betald avlivningsavgift om 65:- behålla honom.

Resten är historia!

Higgins vann ca 30 Bäst i Rasen och blev Sveriges vinstrikaste mops 1984 och lämnade sju champion-avkommor. En av hans söner, en parningsvalp från Margareta Rosenberg-Key, Kennel Pugsies, Christoffer Stone ”Löken” är morfar till Ci-Types Charlie The One And Only ”Zigge”. Zigge återfinns i många stamtavlor idag.

Inte bara gult

Under åren har även svarta mopsar köpts in bland andra Nip-Nipotima ”Gurkan” från Solveig Sundberg efter Fågelängens Nitro Nobel. Gurkans bröder Navy-Nautilus, ägare Kennel Filosofias i Italien, blev världsvinnare två år i rad och Noble-Nelson har betytt mycket här i Sverige för de svarta mopsarna. Min egen Kingsize Black Raisin som var efter Nelson parades med ”Löken” och fick fem valpar – som samtliga blev champion!
Flera år var ”Russin” Sveriges vinstrikaste avelstik. Hon var mormor till Zigge och min egen Ci-Types Currydaughter For Kingsize ”Curry” är den mest framgångsrika mops jag ägt. Hon blev världsvinnare i Italien 2000 och champion i 11 länder.

Fler att nämna

Ytterligare en gul hane som betytt mycket för min mopsavel och flera andra i Sverige är US CH Sheffields Schannandoa som jag fick låna av en veterinärkollega i Polen 2002. Han var i Sverige i 6 månader för att därefter åka vidare till England. Han parade bland annat min Filosofias Jenny och blev då far till INT NORD SV CH Kingsize Fawn American Honey ”Candy” och  INT NORD IT G EST CH Kingsize Fawn American Lemon Squash ”Lemon”. Lemon i sin tur parades  i Italien med Filosofias Perla och hon fick bland annat storvinnaren Filosofias Marcello i den kullen. En hane som betytt mycket för rasen och till och med blivit avbildad på frimärke här i Sverige.
Candy i sin tur är mor till CH Kingsize Fawn American Toddy och CH Kingsize English Afternoon Tea.
Senaste framgångsrika hanen INT NORD EST CH Kingsize Fawn Sliced Beef Kebab är barnbarn till CH Kingsize English Afternoon Tea.

Under årens lopp har samarbetet med några uppfödare  Sverige och framförallt med Ann-Sofie Jonsson, Kennel Filosofias i Italien slagit väl ut.

bottom of page